ijsberg.png

Onbewuste denken

Ons brein is bijzonder intelligent. De neurowetenschap komt steeds meer te weten over de werking van ons brein. Hersenscans laten zien welke delen in ons brein actief zijn bij de verwerking van informatie

Voor hypnotherapie maken we onderscheid in twee delen van het brein die heel bepalend zijn voor je gedrag. Het bewuste en het onbewuste brein.

 

Je onbewuste brein is verantwoordelijk voor het verwerken van enorme hoeveelheden informatie. Vanaf je geboorte verwerkt je onbewuste brein alles wat je mee maakt. Een deel van die informatie wordt omgezet in automatisch gedrag en wat je niet gebruikt wordt opgeslagen in het onbewuste deel van het brein. Vrijwel alles wat je op de automatische piloot doet heb je te danken aan een goed werkend onbewust brein. Lopen, schrijven, eten, autorijden, allemaal handelingen die je doorgaans letterlijk “onbewust” doet. Herinneringen, emoties en (irrationele) overtuigingen, zijn ook opgeslagen in je onbewuste brein.


Daarnaast regelt je onbewuste brein allerlei gedragspatronen en gewoonten. Ook die patronen die je als moeilijk te doorbreken ervaart. Vaak wil je wel veranderen, maar blijkt het doorbreken van een patroon nog niet zo makkelijk. Zelfs niet wanneer je dat zo bewust mogelijk aanpakt.

 

De eerste zeven jaar in je leven zijn belangrijk voor je onbewuste brein. Daar wordt als het ware een blauwdruk gemaakt doordat je gedrag verzamelt uit je omgeving. In belangrijke eerste aanleg gebeurt dat door je ouders, je broers en zussen. Je onbewuste brein maakt een script van die vroegere jeugdperiode. In je latere leven verwerk je nog heel veel meer informatie. Veel daarvan is soortgelijk en een herhaling van de ervaringen die je in de eerste zeven jaar op doet.

Je onbewuste brein is verantwoordelijk voor 90% van je denken en handelen. Vaak voelt het alsof je controle hebt over de keuzes die je maakt. Echter, dat is slechts zo in 10% van de gevallen. In veel situaties houdt het onbewuste brein ons eigenlijk voor de gek. Hij zendt namelijk na het nemen van een besluit een signaal naar ons bewuste brein, waarna we hard aan de slag gaan om argumenten te bedenken die ons handelen rechtvaardigen. Hier zijn we ons wél bewust van waardoor het lijkt alsof we op een rationele wijze het besluit genomen hebben. Het kan soms zo ver gaan dat we na het besluit de goedkeuring van anderen ontlokken om ons besluit te rechtvaardigen. In de marketingwereld wordt handig ingespeeld op het beïnvloeden van ons onbewuste brein. We kopen eerst de televisie, de schoenen, de nieuwe auto en waarom we die nodig hebben volgt later.

Uit het mechanisme van onze hersenen komt echter ook een hoop ellende. Hier kun je aardig in vast lopen. Stress gerelateerde problemen, gedragspatronen die een probleem vormen (in relaties), angsten, verslavingen. Dan kun je hier nog zo graag met je bewuste denken van af willen, dat deel van je brein blijft beperkt. Hypnotherapie helpt je onbewuste brein te beïnvloeden. Op die manier kun je dingen die je als een probleem ervaart, veranderen.

Waarom moet dat in hypnose?