Beter-in-je-vel-door-je-onbewuste-brein-

Waarom in hypnose

Hypnotherapie helpt je onbewuste brein te beïnvloeden. Op die manier kun je dingen die je als een probleem ervaart, veranderen. Waarom moet dat in hypnose?

Je bewuste brein is verantwoordelijk voor je korte termijn geheugen. Het is logisch en analyseert dingen. Het denkt na en maakt plannen. Daadwerkelijk doe je dat maar voor 10 procent. De andere 90 procent van je gedrag is te danken aan je onbewuste brein. Omdat dit deel zo ontzettend belangrijk is kun je je voorstellen dat een therapie waarin je je problemen aanpakt, zich richt op je onbewuste brein. En dat doet hypnotherapie.

Wat prettig is aan het werken met het onbewuste deel van je brein is dat het bewuste denken zachter wordt gezet.

Dat klinkt misschien gek maar in hypnose ervaar je geen kritische gedachten of sociaal wenselijk gedrag. Je wordt in de therapie dus ook niet belemmerd door je kritische gedachten of de drang om de boel te willen begrijpen of te willen analyseren.


Dat maakt hypnotherapie oprecht en effectief. Want het bewuste denken kan een belemmering vormen in therapiesessies om daadwerkelijk een probleem aan te pakken. De mitsen en maren die je voor jezelf maar al te goed kent…, wat zal een ander er van vinden ?…, ben ik het wel waard? …Doe nou maar normaal… Dat komt allemaal uit het bewuste deel van je hersenen. En juist dat deel wordt door hypnose omzeild. Je duikt meteen naar de kern, de wortel van je belemmeringen. Dat is krachtiger en effectiever dan behandelvormen die met het bewuste denken werken. Zo kan je vele gesprekken voeren met een therapeut zonder ergens te komen. Je bespreekt gedachten en doorloopt je handelen. Je repeteert hoe je zou willen veranderen of onderzoekt met je bewuste brein wat toch de oorzaak kan zijn van je problemen. Je bewuste brein gaat hier ook nog eens in wikken en wegen en allerlei meningen over vormen. Die op zichzelf weer een hoop belemmeringen kunnen opwerpen. Dat is een kostbaar proces in tijd en geld. En bovendien kan het veel energie kosten om je hele ziel en zaligheid bloot te leggen in al die praatsessies bij een therapeut.

Overigens, je bewuste brein blijft heel waardevol. Je zet het in om doelen te stellen en een goede planning te maken. Om je goed voor te bereiden op zaken. Bijvoorbeeld het uitstippelen van de juiste route van locatie A naar B. Het biedt structuur en helpt je om eerst te denken en dan te doen. Het bewuste brein is in veel zaken nuttig. Tijdens hypnotherapie wordt de focus op dat bewuste deel van je brein verzacht, zodat het je niet belemmerd om te veranderen.

Hypnotherapie omzeild de belemmeringen van het kritische bewuste denken. Je duikt in je onbewuste brein voor effectieve verandering. Het bespaard je tijd, geld en energie. Hoe werkt dit en wat kost het?