Zoeken
  • Ingrid Hassing

De mug en de hypnotherapeut

Bijgewerkt: 25 jul 2019

Hoe een insect kan leiden tot een bezoek aan de hypnotherapeut.In deze periode van warmte viert de mug hoogtijdagen. Als je al moeilijk kunt slapen door de hitte, dan word je wel wakker gehouden door een mug. Er wordt van alles geprobeerd om dit vervelende insect op afstand te houden.

En als het op muggen aankomt, is er veel te koop. Sprays en smeersels voor de huid. Horren en gaas voor deuren en ramen. Ik heb me zelfs eens laten vertellen dat het innemen van vitamine B1 helpt om de mug op afstand te houden.


Hoewel de last van dit insect mij nog mee valt, ken ik vanuit mijn praktijk mensen die behoorlijk angstig zijn als het op insecten aankomt. Een kruipend of vliegend insect zorgt ervoor dat er paniek ontstaat. De uiting van die paniek leidt ongewenst tot vreselijke situaties die iemand zijn leven behoorlijk negatief beïnvloed.


Misschien heb je het op een afstandje eens gezien: de persoon die uit het niets opschrikt en vervolgens ongecontroleerd opstaat om zich te midden van een vol terras op blinde wijze een weg te banen naar veiligheid zodra er een wesp in de buurt is. Tafels worden grof aangestoten, glazen gaan om, struikelend over tassen, stoelen en wildvreemde mensen. Gepaard met schelle kreet al zwaaiend met de armen zie je een persoon in de volle paniek van zijn fobie. Het beest is snel gevlogen en de hevige angst maakt plaats voor de schaamte om het veroorzaakte tafereel. Sociaal gezien een ramp. Opgelaten druipt men af en verdwijnt van het toneel.

Een angst of fobie, in dit geval voor een insect, neemt de volle overhand van het gedrag. Het gezonde verstand wordt bevroren en instinctief gedrag gaat aan. Overleven. Koste wat kost.


Zo heb ik eens iemand in mijn stoel gehad die panisch werd van spinnen. Nu zijn er veel mensen die geen liefhebber zijn van spinnen, maar in dit geval zorgde het voor een onveilige situatie op de weg. Wanneer deze dame tijdens het autorijden een spinnetje in haar ooghoek kreeg, nam de paniek het over, gooide zij het stuur om en sprong ze nog net niet uit de auto. Blind voor de aanwezigheid van haar kinderen op de achterbank en al het andere verkeer om zich heen.

Zij moest en zou zij zo snel mogelijk uit de auto stappen. En er werd niet eerder verder gereden voor het beestje daadwerkelijk te pakken was. En bij voorkeur morsdood. Nadat dit tafereel leidde tot een onveilige situatie op de snelweg waarbij hulpdiensten haar en haar kinderen aantroffen op de vluchtstrook besloot ze dat het tijd was om dit te veranderen.


Niet alleen insecten kunnen een angst of een fobie vormen. Er zijn tal van angsten die iemands leven behoorlijk kan beperken. De dame van de spin trommelde elke avond tijdens de vakantie haar gezin op om het slaapvertrek te controleren op spinnen. Zelfs de vakantiebestemming werd geboekt op basis van de mogelijke aanwezigheid van spinnen.


Of mensen met een vliegangst, een rijangst, een bijrijdersangst. Hele levens worden aangepast op angst. Angst voor smet of sociale gelegenheden. Of voor drukke winkels of volle bioscoopzalen. En je kent vast iemand die kampt met hoogtevrees.

Er bestaan legio fobieën en angsten die iemands leven doen regeren. En dat van hun naasten. Het kan leiden tot een beperking in vrijheid of het zorgt zelfs voor levensgevaarlijke situaties. Voor de persoon die de angst ervaart voelt het op dat moment in elk geval als levensbedreigend. Daarnaast levert het allerlei gevoelens op van ongemak en schaamte en voel je je een last voor de ander. Niemand wil als een malle over een vol terras struikelen of je kinderen op de achterbank van de auto in gevaar brengen. Je wil liever niemand tot last zijn met jou "gekkigheid". Dus je neemt de trein wel als je niet durft te rijden en bezoekt geen attractiepark in de zomer om wespen te ontwijken. Je bezoekt geen drukke plekken, hebt voor elke sociale gelegenheid een excuus en woont op de begane grond en niet met je voordeur aan een galerijgang op 14 hoog. Heb je een angst of fobie dan ben je goed in het voorkomen en vermijden van situaties die jou dat vreselijke gevoel van gevaar en onveiligheid kan geven.


Angsten en fobieën zitten tussen de oren. Er gebeurd namelijk veel in je hersenen bij het ervaren van paniek. Lees hier wat er neurologisch gebeurd. Ookal kan verklaard worden hoe je brein dat regelt, het is allemaal niet minder vervelend als je middenin die paniek zit met een hyperventilerende adem en een hartslag van heb ik jou daar.


Het goede nieuws is dat hypnotherapie kan helpen bij het doen verdwijnen van je angst. Hypnotherapie beïnvloed de onbewuste processen die zich afspelen in je hersenen.

Wat voor een ander een mug is, is voor jou een olifant. Hypnotherapie helpt je om van je olifant een mug te maken.

Neem een moment de tijd voor jezelf en stel je nou eens voor dat je geen last meer van hebt van je angst. Wat levert dat je op? Hoe ziet je leven er dan uit? Kom in contact en maak een afspraak.

82 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Strandjutter

 

NL98 KNAB 0259 2113 38 - KvK 75018713 - BTW NL001996441B93

Oude Parklaan 111, 1901ZZ Castricum

  • Instagram
  • Facebook