digital-brain-injury_129.jpg

Hoe werkt hypnotherapie

Eerder op deze website heb je kunnen lezen over het onbewuste deel van je brein en waarom deze zo belangrijk is voor je gedrag. Om bepaald gedrag te veranderen haal je tijdens een sessie hypnotherapie informatie uit je onderbewuste. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan waar een bepaald probleem ooit is begonnen. Je kunt ook inzicht krijgen in een probleem of een steeds terugkerende situatie.

 

Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met vragen als Hoe en Waarom;

Eerdere gebeurtenissen en herinneringen: …ik heb iets naars meegemaakt;

Angsten: ik kan ergens niet door functioneren… hoogtevrees… vliegangst...;

Emoties: ik blokkeer door een gevoel van spanning… ik reageer soms opvliegend…;

Dwangmatig gedrag of gedachten: ik wil het niet maar… wéér steek ik die sigaret op… of ik doe weer dit of dat…;

Stress: …ik kom niet meer uit de onrust in mijn lijf en hoofd, ik ben totaal opgebrand…

Samen met jou wordt afgestemd wat hetgeen is waar je doorheen gaat werken. Dat maakt een intakegesprek zo belangrijk. Als het helder is word je in een sessie in hypnose gebracht. Je ontvangt hiervoor verbaal aanwijzingen die je opvolgt. Sluit je ogen… haal maar even diep adem… Mijn stem zal je hierin begeleiden. Dit zal leiden tot een diepe en aangename ontspanning. Je bent je nog gewaar van je omgeving maar je laat je niet meer afleiden door geluiden en gevoelens. Je behoudt te allen tijde de controle.

 

Tijdens hypnose wordt exact en precies die informatie opgeroepen die nodig is voor verandering. Deze informatie wordt omgezet en zorgt voor een transformatie van het probleem. Dit is een ontspannen proces waarin je wordt begeleid.

Die staat van ontspannen zijn, is een door de neurowetenschap aangetoonde staat. Door middel van hersenscans kan de hersenactiviteit gemeten worden. De hoeveelheid activiteit wordt in de neurowetenschap uitgedrukt in de frequentie van Hertz. Wanneer je slaapt bevind je je bijvoorbeeld in de Delta-staat en zijn zogenoemde hersengolven actief met een lage frequentie van 0,5-4 Hz. Ben je wakker en alert dan bevind je je in de Alpha staat met 8-12 Hz. Zo zijn er ook nog de staten Bèta, Thèta en Gamma. 

Hersenscans wijzen uit dat wanneer je in hypnose bent dit gelijk is aan de staten Alpha en Thèta. Je breinactiviteit is verminderd en voelt als een naar binnen gerichte aandacht. 

Je lichaam is ontspannen en de focus keert zich naar binnen. Dat is prettig want gedachten als... welke boodschappen moet ik nog halen... wat zou de ander denken... en ik heb nog zoveel te doen... zijn uitgeschakeld. De ruis van het bewuste denken is minder aanwezig en je aandacht en je focus keert zich naar binnen. Je staat in contact met je onderbewuste en je bent klaar voor verandering. Als hypnotherapeut begeleid ik jou hierin. Dat doen we in de rust van mijn praktijk.